Service och kunskap om området på finska och svenska

Service på svenska och att man kunde beställa taxin med namn istället för nummer. De är önskemål från Birgitta och Stig Ekholm. Paret använder taxi regelbundet.

Tolkisborna Ekholms är rutinerade taxiresandena. På grund av Stig Ekholms svår synskada får han färdtjänstresor, och Birgitta Ekholm är hans ledsagare. Paret gör i genomsnitt ett par taxiresor i veckan.

På februari måndagen noterade Birgitta Ekholm en annons i Östnyland. Den berättade att en ny taxibeställningscentral hade just öppnat i Borgå samma morgon. PRO-Keskus annonserade att de betjänar både finska och svenska.

‒ Jag tänkte att jag skulle ringa dit, för det skulle vara lättare för oss att få kundbetjäning på svenska, påpekar Ekholm.

Och det fungerade verkligen på svenska och också den trevliga chauffören talade svenska. Resan till mataffären var just så enkel som den ska vara.

Lätt att beställa i förväg

Paret Ekholm var särskilt glad över att de kunde boka nästa resa direkt från chauffören.

‒ Om man vet, att man ska på slutet av veckan till någon ställe, så är det mycket bra att man får beställä på förhand, direkt av chauffören, säger Birgitta Ekholm.

En sak skulle göra taxiresor för paret Ekholm ännu enklare. Birgitta Ekholm ville gärna använda namnet istället för numret när hon beställer. Slumpmässiga, meningslösa siffror är nämligen ganska svåra att komma ihåg.

‒ Vi får den där nummern, och fast man upprepar den högt och i huvud, innan taxin har kommit, så har vi glömt den, skrattar hon.


Lokala taxiförmedlare känner till området

PRO-Keskus taxibeställningcentral öppnades i Borgå den 10 februari. Tre lokala, erfarna taxiförmedlare arbetar där. De betjänar både finska och svenska, och känner till Borgå området bra. Taxitjänster erbjuds av lokala taxichaufförer.

Taxibeställningsnumret 0300 300 200 i Borgå är öppet dygnet runt. Den svenska servicen är tillgänglig varje dag från 07:00 till 17:00.

PRO-Keskus är ett taxiförmedlingscentral som verkar i Södra Savolax, Mellersta Finland, Lappland, Norra Karelen och Norra Savolax. Borgå är företagets första kontor i Nyland.

PRO-Keskus förmedlar över 1300 bilar i hela landet.